Hogyan tisztítsd a vászonképeidet?

A vakrámára feszített vászonkép esztétikus dísze a nappalinak, vagy a szoba falának, ugyanakkor kihívás a tisztán tartása. A vászon anyag mágnesként vonzza magához a port, ezért időről időre le kell takarítani. De hogyan is fogj hozzá?

Mitől annyira nehéz a vászonkép tisztítása?

A keretezett képek esetében az üveg védőrétegként funkcionál a kép számára, így azt ha csak nem éri nedvesség belülről, a képet nem szükséges tisztítani, csak magát az üveget és a keretet lemosni, illetve portalanítani időnként. 

A vászon viszont egy speciális alapanyag. Itt nincs felette védőréteg, nem kap egy plusz keretet maga elé, ami megóvja pl. a bogarak piszkától vagy a portól. Némelyik vászonkép lakkozva kerül forgalomba, azokat enyhén nedves ronggyal lehet óvatosan tisztítani, de alaposan portalanítani kell előtte, hiszen a szövet mintázatába könnyen be lehet mosni a koszt így. 

Folyó vízben a lakkozott vászonképet sem szabad tisztítani, mert a lakkréteg megtörhet és alá tud folyni a nedvesség, ami a nyomtatáshoz használt festék elkenődéséhez, azaz a kép tönkremeneteléhez vezet.

Szintén tilos a tisztító- és vegyszerek használata takarítás során. A lakkozást és a festéket is kikezdhetik. 

Első lépésként mindig moss kezet! A vászon pillanatok alatt magába szippantja a zsírt vagy olajat, így a bőrödről is össze tudod maszatolni. A legjobb, ha a takarításhoz felveszel egy vékony cérnakesztyűt, az garantáltan megakadályozza a nem kívánt ujjlenyomatok keletkezését. 

A lakkozatlan vásznat elektrosztatikus portörlővel, vagy mikroszálas törlőkendővel kell tisztítani. Ezek nem elkenik a koszt és a port a vászon felületén, illetve a szálak belsejébe, hanem magukhoz vonzzák azt. 

Szintén működőképes megoldás a porszívó használata, ha van hozzá puha sörtéjű kefés fejed. Ha nincs, ne karcold össze a műanyag végekkel a képet, inkább portalanítsd kézzel. 

Ha van a háznál kompresszor, akkor a sűrített levegő erejét is latba vetheted a takarítás során. Előtte azonban ellenőrizd le, hogy a kompresszor „nem köp-e olajat”, hiszen azzal tönkre teheted a képet. Ezt legegyszerűbben úgy tudod megnézni, hogy egy fehér A4-es lapot leteszel a földre, vagy asztalra, rögzíted, majd lefújod levegővel, ahogyan a vászonképpel is tennéd. Ha a művelet után találsz rajta cseppeket, foltokat, akkor a vászonképet ne ezzel a módszerrel tisztítsd meg. 

A képeket, ha nincsenek lakkozva érdemes impregnálni, így elsősorban a bogarak piszkától tudod megóvni a képet. A ronda kis pöttyök, ha rajta maradnak a vászon felületén meg tudják marni a festéket, és örökösen be tudnak ivódni a szálakba. Ezt érdemes megelőzni és lakkoztatni, vagy impregnálóval kezelni a vászonképet. (Ha a rusztikus, művészi hatást meg akarod őrizni, akkor az impregnálás jobb választás, még a matt lakkoknál is.) Ha mégis légypiszok került a képre, minél előbb, és a lehető legóvatosabban tisztítsd meg nedves ruhával. 

És nem szabad megfeledkezni a molyokról sem. A molylepke lárvája a bebábozódáshoz előszeretettel rágja meg a természetes alapanyagokból készült vásznakat. Így pl. a pamuttartalmú vászon egyértelműen ki van téve a falánk kártevő rongálásának. A megelőzése egyszerű, tegyél a kép hátuljára egy levendula illatú lapocskát, vagy egy kis zacskóban szárított levendulát. Az ecetes vizes lemosást és a naftalin használatát még csak fontolóra se vedd, ha a kedvenc vászonképed épségét meg akarod őrizni!

A vászonképek épségének megőrzése a rendszeres és gondos takarítással lehetséges. Szánj rá 1-2 hetente néhány percet, hogy óvatosan portalanítsd a vászonképeket, és évente 2-3 alkalommal szükség szerint tisztítsd meg óvatosan nedves ruhával is!

Forrás: https://shop.emlekmento.com/

Pár ajándék ötlet kínálatunkból

Termékekért kattints a termék fotóra!

Páros póló szettek

Vászonképek és táblácskák

Én sem gondoltam, hogy ennyire fog örülni a barátnőm ennek a kis táblának.smile De nagyon tetszet neki, főleg a kreatív ötlet. Pontosan azt kaptam amit a termék leírásba írtak a termékről, köszönet érte és nagy pacsi ESZTÉ DEKOR.wink

Sándor

A férjemnek vásároltam egy vászonképet az 5-dik házassági évfordulónkra, talán a leglényegesebb különbség az eddig vásárolt vászonképekhez képest a minőség. Részlet gazdag nyomtatás és élénk színek. Az anyag is vastagabb mint a többi képünknél, én fényes vászonra kértem a nyomtatást de a következő rendelésnél a matt vásznat rendelem.smile tutti, hogy az sem fog csalódást okozni.

Sarolta

Elsőként egy rosszabb minőségű képet küldtem be a megrendelés mellé, azonnal hívtak is hogy, jó lenne egy másik képet küldjek mert ennek rossz a minősége a nyomtatáshoz. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy látszik fontos a minőség a cég számára és nem csak a profit számit. KÖSZÖNET a szép ajándékért és a gyors szállításért.

Dini

Válaszd ki a te pénznemed!
RON Román lej
×

Üdvözöllek az üzletünkben!

Ha bármilyen kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, nyugodtan kezdhetsz beszélgetést egyik képviselőnkkel a WhatsAppon. Csak kattints az alábbi kapcsolatok egyikére, hogy elkezdhess. Itt vagyunk, hogy segítsünk

× Miben lehetünk segítségedre?☕
ESZTÉ DEKOR